Bedriftslån
Skal du investere i eiendom, maskiner eller utstyr som bidrar til verdiskaping i bedriften din? Da er bedriftslån det riktige for deg.
Skal du investere i eiendom, maskiner eller utstyr som bidrar til verdiskaping i bedriften din? Da er bedriftslån det riktige for deg.
Hva slags type lån du bør ta, kommer an på hva du skal bruke det til. Trenger du for eksempel lån til å utbetale lønn eller leiekostnader, er kassekreditt det beste.
De fleste bedrifter trenger finansiering fra tid til annen. Hvilken finansieringsform som passer best, kommer an på bedriftens økonomi og hva du skal investere i. Visste du at leasing kan være et godt alternativ til lån, hvis du skal kjøpe kjøretøy eller utstyr?
Bedriftslån passer for bedrifter som skal investere i eiendom, produksjonsanlegg eller utstyr.
Når vi vurderer lånesøknaden, er vi i all hovedsak opptatt av to ting: Om bedriften klarer å betale tilbake lånet, og om vi har tilfredsstillende sikkerhet hvis det blir vanskelig. Vi ser blant annet på hva du skal låne penger til, regnskapstall som lønnsomhet, andel egenkapital og likviditet, og bedriftens alder og historikk i banken.
Sikkerhet er eiendeler banken tar pant i, det vil si at vi har rett til å overta disse hvis bedriften ikke betaler tilbake lånet. Det du låner penger til stilles som en hovedregel som sikkerhet, enten det er fast eiendom, produksjonsanlegg eller utstyr. Vi kan også ta sikkerhet i andre verdier.
Nedbetalingstiden henger sammen med hva du låner penger til. Både verdien av det du kjøper og hvor fort den faller påvirker nedbetalingstiden. For eksempel er nedbetalingstiden på fast eiendom ofte opp mot 20 år, mens kjøretøy og utstyr har kortere nedbetalingstid. Nedbetalingstiden bør ikke overstige den økonomiske levetiden til det du låner penger til.
Bedriftslån med flytende rente er den vanligste lånetypen. Flytende rente gir full fleksiblitet, og vil som regel være mer lønnsomt enn fastrente over tid. Du bør velge flytende rente hvis bedriften har en økonomi som tåler en renteoppgang på 4-5 prosentpoeng. Med flytende rente står du fritt til å betale ekstra ned på lånet hvis økonomien tillater det.
Hvis bedriften vil ha forutsigbare låneutgifter, er fastrentelån et godt alternativ. Da avtaler du med banken at du binder renta for en periode, og vet nøyaktig hva du skal betale hver måned – uavhengig av hva som skjer i rentemarkedet. Merk at fastrentelån som regel er dyrere enn lån med flytende rente, fordi renten er låst til en høyere sats enn den flytende. Ønsker du å betale inn ekstra på et fastrentelån, må innbetalingen justeres med overkurs eller underkurs.
Bedriften kan også kombinere fast og flytende rente. Da binder du renta kun på deler av lånet. Dette gir større forutsigbarhet i bunn, samtidig som du har fleksibilitet til å betale inn ekstra og får fordelene av eventuelt fallende rente.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier