Kjøpe virksomhet
Går du med planer om oppkjøp? Det er ikke alltid mulig å forutse alt, men det kan være greit å være litt forberedt før du starter.
Vær bevisst på hvorfor du vil kjøpe, sett deg et mål og ha en oppdatert forretningsmodell. Planen reduserer risikoen ved kjøpet, og du trenger en god forretningsmodell hvis du skal søke finansiering. Avklar hvor mye egenkapital du kan stille til rådighet.
Trenger du tips til en god forretningsmodell?
Hos Innovasjon Norge finner du nyttig informasjon om forretningsmodeller og malverk for Business Model Canvas.
Det er fort gjort å overse viktige momenter. Gjør deg opp en klar mening om hva du er på jakt etter. Beskriv type bedrift, marked og kunder, strategi, ressursbehov, din rolle, prisen du er villig til å betale og andre punkter som vil ha betydning.
Ta stilling til om du ønsker å kjøpe et helt selskap eller bare deler av det, som for eksempel kompetanse, tekniske løsninger eller kunder.
Når du har funnet bedriften du ønsker å kjøpe kan det være smart å finne mest mulig informasjon om bedriften, før du treffer selger eller megler. Da fremstår du som en seriøs kjøper overfor selger, og kan stille sterkere i forhandlinger.
Engasjer gjerne rådgivere, for eksempel en revisor, regnskapsfører eller en advokat til å gjøre en grundig gjennomgang av bedriften og viktige forhold.
Oppkjøp finansieres ofte ut fra med egenkapital og/eller lån. Trenger bedriften din lån gjør vi en vurdering med utgangspunkt i:
Sikkerhet for lånet kan være pant i morselskapets eiendeler og/eller kausjon. Det er også mulig å ta pant i aksjer i selskapet som blir kjøpt opp.
Sett deg et mål før forhandlingene starter. Husk at det er dine forutsetninger for å drive bedriften videre som må legges til grunn, ikke hva selger forlanger av pris. For mange som skal selge er det viktig at kjøperen oppfattes som en god driver av bedriften. Vær derfor en verdig kjøper.
Kunder, ansatte og leverandører kan ha sterke relasjoner til selger. Vurder om det er viktig at kunnskap og kontakter i størst mulig grad overføres. For mange kan det være en god løsning at selger fortsetter å arbeide i bedriften inntil viktig kunnskap er overlevert.
Det er alltid lurt å finne ut om det er noen heftelser før du gjennomfører oppkjøpet. Det kan for eksempel være pant i utstyr eller eiendom. Be om å få en heftelsesoversikt fra nåværende eier.
Vi anbefaler at du bruker egen advokat med erfaring fra kjøp av virksomhet slik at du er sikker på at alle viktige punkter og spørsmål blir ivaretatt.