Valutapåslag
Som hovedregel vil det lønne seg for deg å betale i lokal valuta når du handler med kort i utlandet. Dette til tross for at du må betale et valutapåslag.
Hvordan kan det ha seg, og hva er egentlig valutapåslag?
Vi er flere banker med rådgivere i hele Norge
Laster bankliste
Som hovedregel vil det lønne seg for deg å betale i lokal valuta når du handler med kort i utlandet. Dette til tross for at du må betale et valutapåslag.
Hvordan kan det ha seg, og hva er egentlig valutapåslag?
Når du betaler med kort i utlandet, vil du av og til bli stilt overfor valget om du vil betale i lokal valuta eller i norske kroner. Dette valget kan være vanskelig å forstå, og kanskje virker det tryggest å velge norske kroner. Imidlertid er dette som oftest det dyrere alternativet.
Velger du å betale i norske kroner, overlater du til butikken eller den lokale banken å veksle pengene for deg. Denne vekslingsjobben tar de seg gjerne godt betalt for, slik at de tjener noen ekstra kroner på kjøpet. I tillegg må de sikre seg mot at valutakursen går opp på tiden det tar fra du handler til oppgjørstidspunktet. Derfor ender du så godt som alltid opp med å betale mindre om du betaler i lokal valuta, selv når du tar med valutapåslaget i regnestykket.
Hva er valutapåslag?
Valutapåslaget er et gebyr du betaler når du bruker kortet i utenlandsk valuta. Påslaget er blant annet ment å dekke avgifter til Mastercard og Visa. Hos SpareBank 1 er valutapåslaget 2 %.
Alle norske bankkort har valutapåslag, uansett om kortet er et vanlig debetkort eller et kredittkort, og uavhengig av hvilken bank du får kortet fra. Kort uten valutapåslag finnes rett og slett ikke på det norske markedet.
Et valutapåslag på 2 % betyr at en vare som omregnet i norske kroner koster 1000 kroner vil koste deg 20 kroner mer, altså 1020 kroner.
Beregn valutapåslaget
Med vår valutaberegner finner du ut hvor mye varen koster i norske kroner.
Valutakalkulatoren viser også hvor mye valutapåslaget utgjør.
Hvorfor lønner det seg å betale i lokal valuta?
På tross av valutapåslaget på 2 % er det altså som regel mest lønnsomt å betale med lokal valuta når du bruker kortet i utlandet.
Hovedårsaken til dette er at vi typisk kan tilby en lavere valutakurs enn butikken du handler i.
Selskapene Mastercard og Visa behandler millioner av korttransaksjoner hver dag, og sender derfor veldig mye penger mellom land og mellom valutaer. De er blant de selskapene i verden som kjøper mest valuta, og denne stordriftsfordelen gjør at de kan forhandle frem svært gode vekslingskurser som du får dra nytte av når du bruker kortet. Kursene de får er mye bedre enn det restauranten i Paris eller supermarkedet i Barcelona kan få.
Velger du å betale i lokal valuta, tar vi oss av vekslingen. Du får derfor en mer gunstig valutakurs, og får i de aller fleste tilfeller en lavere totalsum – selv med valutapåslaget inkludert. Ved kontantuttak slipper du også gebyr når du velger å bli belastet i lokal valuta.
En av våre kunder handlet for 1.995 euro i Spania og betalte med kort. Hadde han betalt i euro, ville han fått kursen 12,06 kr/euro. I stedet valgte han å betale i norske kroner. Kursen han fikk var 12,98 kr.
Det valget kostet ham 1.840 kroner.