Når du er på reise
«Noen ganger er kredittkortet det beste valget.»
Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1.
Bruk kredittkort når du er på reise
Du har sikkert hørt at det er lurt å betale ferieturen med kredittkort, fordi du får reiseforsikring med på kjøpet. Men visste du at det også er smart å bruke det som betalingskort når du er på reisen? Kredittkortet er sikrere å bruke, gir deg bedre rettigheter og er også den rimeligste måten å betale på.
Alltid to kort på reise
Skulle du miste et kort eller blir frastjålet lommeboken, er det kjekt å ha et annet kort i bakhånd. Det kan fort bli styr å få tak i penger til resten av ferien om du plutselig står der, kortløs og forfjamset. Har du med både bankkort og kredittkort på ferie, er du på den sikre siden. Men hvilket skal du bruke, og hvilket bør du ha i reserve?
La bankkortet være reservekortet
Dette hadde du kanskje ikke gjettet. De fleste pleier å legge kredittkortet i safen, og betale for måltider, opplevelser og shopping med det vanlige bankkortet – slik de er vant med å gjøre hjemme. Men det mest lønnsomme er å gjøre det omvendt.
Med kredittkortet som brukskort på ferien vil du:
- Ikke risikere å få kontoen tappet.
- Unngå at det er dine penger som forsvinner hvis kortet havner i gale hender.
- Ha egenandelsforsikring på leiebil inkludert. Skjer det noe med bilen, som steinsprut eller punktering, kan det fort koste skjorta. Forsikringen dekker inntil 12.000 kroner.
- Unngå gebyrer på varekjøp.
- Unngå gebyrer på kontantuttak så lenge du velger lokal valuta.
- Med mindre du har en unormalt lang ferie, slipper du unna rentekostnader så lenge du betaler tilbake pengene etter hjemkomst.
- Ha bedre klagemuligheter hvis du blir lurt eller utsatt for svindel på reisen.
Velg lokal valuta når du tar ut penger i utlandet. Da får du både bedre vekslingskurs og slipper gebyr.
Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.
Når du bestiller reisen
"Noen ganger er kredittkortet det beste valget."
Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1.
Bruk kredittkort når du bestiller reisen
Er du i ferieplanleggingsmodus? Da er det ett tips du bør notere deg før du trykker «Bestill».
Betaler du ferien med kredittkort får du nyttige forsikringer med på kjøpet. Men visste du at det også er lurt å betale leiebilen med kredittkortet?
Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
Når minst halvparten av reisen er betalt med kredittkort, er reise- og avbestillingsforsikring for deg og familien – eller inntil tre medreisende – inkludert. Skulle noen bli syke, og reisen ikke kan gjennomføres som planlagt, får du tilbake pengene for billettene, eller dekket ekstra kostnader ved ny hjemreise.
Hjelp om bagasjen blir borte
Bagasje som blir borte eller forsinket er alltid kjedelig. Reiseforsikringen i kredittkortet dekker utgifter til å handle det mest nødvendige. Alle som har opplevd dette, vet hvilken livredder nettopp det kan være!
Kjekt for deg som skal leie bil
Husk å bruke kredittkortet når du betaler for leiebilen. Da får du nemlig egenandelsforsikring inkludert, og slipper unna egenandel på inntil 12.000 kroner hvis uhellet er ute. Du slipper også å binde opp store summer i depositum på brukskontoen din, depositum som mange leiebilfirmaer og hoteller krever.
God tur!
Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.
Når du handler på nett
"Noen ganger er kredittkortet det beste valget."
Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1.
Bruk kredittkort når du handler på nett
Mange har innsett at det er lurt å bruke kredittkort fremfor bankkort når de handler på nett. Men ikke alle tenker over at netthandel er langt mer enn reiser og det som kan pakkes og sendes i posten.
Apper, strømme- og abonnementstjenester er også netthandel. Når vi betaler, oppgir vi kortinformasjon flere ulike steder. Betaler du med kredittkort, slipper du at det knyttes direkte til brukskontoen din. Bruk gjerne kredittkort ved:
- Kjøp av apper, som spill- og treningsapper
- Kjøp gjennom apper, som transport med Über
- Strømmetjenester, som Spotify og Netflix
- Delingsøkonomi, som Airbnb og Nabobil
- Abonnementstjenester, som treningsmedlemskap og matkasser
- Mobilbetaling, som Vipps
Derfor bør du holde bankkontoen utenfor
Om en tjeneste blir hacket eller noe annet skulle skje, og bankkortinfoen din havner i gale hender, risikerer du i verste fall å få kontoen din tappet. Med et kredittkort derimot er det ikke dine penger som forsvinner. Du betaler i etterkant, så dine egne kontoer står urørt. Både ved svindel og om du vil klage på et kjøp, har du flere rettigheter og enklere løsningsvei ved kredittkjøp.
Unngå avbrudd i strømmingen
Hvor surt er det ikke å benke seg foran skjermen for sesongpremiere av favorittserien, bare for å oppdage at abonnementet ikke er gyldig på grunn av manglende dekning på konto? Med kredittkort som betalingsmetode slipper du kjedelige avbrudd i strømmetjenestene du bruker.
Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.
Full oversikt over kredittkortet ditt
Med mobilbanken har du både full oversikt og kontroll over ditt Mastercard – hvor enn du er i verden.
Her kan du blant annet:
- Se transaksjoner
- Overføre til konto
- Endre kredittgrensen
- Sette regionsperre