Konkurs
Er det ikke nok penger til regningene? Eller har bedriften din mer gjeld enn eiendeler og inntekter?
Da kan en konkurs være forestående.
Vi er flere banker med rådgivere i hele Norge
Laster bankliste
Konkurs
Er det ikke nok penger til regningene? Eller har bedriften din mer gjeld enn eiendeler og inntekter?
Da kan en konkurs være forestående.
For at bedriften skal kunne slås konkurs må den være insolvent. Det betyr at bedriften ikke er i stand til å gjøre opp for seg ved forfall, og at det heller ikke er eiendeler til å dekke gjelden.
Med andre ord - bedriften får ikke til å betale alle regningene sine.
Ved en konkurs blir roller, eiendeler og gjeld gjort om til et konkursbo. Retten oppnevner en bostyrer som skal vurdere alle krav og fordele eiendelene.
Hvordan du opplever det som deretter skjer i en konkurs avhenger av hvilken rolle du har i eller til bedriften.
Dekker inntektene bedriftens kostnader? Er svaret nei må dere planlegge grep som forbedrer situasjonen.
Undersøk mulighetene for å øke inntjeningen. Kan dere for eksempel justere på priser eller markedsføring?
Snakk med rådgiver i banken om tjenester som inkasso, fakturasalg eller factoring om mange kunder skylder dere penger.
Ta en gjennomgang av alle kostnader. Start med de største kostnadspostene. Hva kan dere redusere og endre?
Undersøk mulighetene for frisk kapital, både fra eksisterende og potensielt nye eiere.
Er du i tvil om din egen situasjon? Be om hjelp i tide fra en økonomisk eller juridisk rådgiver.
Om du skylder penger til ansatte, leverandører eller skattemyndigheter, kan de be tingretten om å åpne konkurs. Dette kalles en konkursbegjæring.
Du kan også melde det selv til tingretten. Da heter det å begjære oppbud.
Krav fra kreditorene blir dekt i prioritert rekkefølge. Kostnadene for behandling av boet dekkes først, deretter lønnskrav, og så skatter og avgifter. De fleste kunder og leverandører havner i siste kategori.
I en konkurs mister du alle aksjene i selskapet. Alt skal gå til kreditorene for å dekke opp utestående krav.
Du har ikke plikt til å skyte inn midler eller på annen måte dekke kreditorenes krav. Men om du har opptrådt uaktsomt kan det føre til erstatningsansvar.
Ved en konkurs mister daglig leder og alle styremedlemmer sine verv, men de er fortsatt forpliktet til å bistå i behandlingen av konkursboet.
Dersom du som dalig leder eller styremedlem har vært uaktsom, kan du bli erstatningsansvarlig for tap som er påført kreditorer.
Det første du bør gjøre er å melde inn alle lønnskrav så raskt som mulig. Det gjelder både lønn og feriepenger du har til gode. Bostyrer vil informere deg om dine rettigheter, og vil kunne hjelpe deg med søknader.
Lønn dekkes før en rekke andre krav mot bedriften. Du får likevel ikke mer lønn enn for totalt seks måneder. Har du ikke hatt fast lønn, vil du få inntil 6 ganger gjennomsnittlig månedslønn det siste året.
Du vil normalt være sikret lønn gjennom lønnsgarantiordningen i NAV hvis bedriften ikke klarer å dekke lønn og feriepenger.
Arbeidsavtalen opphører ikke automatisk. Du kan oppleve at bedriften legger ned umiddelbart, fortsetter driften gjennom et konkurssalg eller fortsetter som før, men med ny eier.
Om konkursboet ikke overtar arbeidsavtalen din skal du få en skriftlig oppsigelse fra bostyrer innen tre uker etter konkursåpningen.
Dersom bedriften selges, vil du få fortrinnsrett til å fortsette i stillingen din.
Du kan sjekke Brønnøysundregistrenes hjemmeside eller abonnere på varsel om konkurs om du mistenker at noen du samarbeider med kan gå mot konkurs.
Ved konkurs vil konkursboet som regel ikke være i stand til å oppfylle avtaler overfor kunder.
Du kan heve avtaler du har inngått med bedriften og kreve erstatning for eventuelle tap. Dette gjør du ved å melde kravene dine til bostyrer. Bostyrers navn og adresse finner du i Brønnøysundregistrene.
Bostyrer vil undersøke om kravet ditt er rettmessig. Du kan bare melde krav som er oppstått før konkursen.
Trer konkursboet inn i en løpende avtale, kan bostyrer senere si opp avtalen med tre måneders varsel. Du kan kreve at bostyrer raskt bestemmer om avtalene skal opprettholdes.
Konkurs fører dessverre til at du ikke får alt du skulle hatt. Først når du og alle andre har meldt inn kravene, og konkursen er ferdig behandlet, får du vite hvor mye du får. Enten i form av varer og tjenester du venter på, eller erstatning for påført tap.
Du kan sjekke Brønnøysundregistrenes hjemmeside eller abonnere på varsel om konkurs om du mistenker at noen du kjøper varer eller tjenester av går mot konkurs.
Konkursboet overtar bedriftens kontrakter. Du forblir altså bundet av de avtalene som er inngått. De kan trenge lokaler, driftsmidler og tjenester som før, men ved konkurs vil de ofte ikke være i stand til å betale.
I et slikt tilfelle har du rett til kontant betaling eller at det blir stilt sikkerhet for kravet. Du kan også heve avtaler og kreve erstatning for tap.
Du kan kreve at bostyrer raskt bestemmer om avtalene skal opprettholdes eller ikke.
Har du solgt til en bedrift du tror ikke vil betale, kan du stanse alle leveranser og varsle bedriften om dette. Dette kalles forventet kontraktsbrudd, og skjer ofte før konkurs.
Ved konkurs bør du raskt melde kravene dine til bostyrer, som undersøker om kravet ditt er rettmessig.
Du kan bare melde krav som er oppstått før konkursen, men det er ikke et krav at de er forfalt til betaling.
Konkurs fører dessverre til at du ikke får alt du skulle hatt. Først når du og alle andre har meldt inn kravene, og konkursen er ferdig behandlet, får du vite hvor mye du får. Enten i form av den betalingen du venter på, eller erstatning for påført tap.
Det kan være mange grunner til å legge ned bedriften. Markedet kan ha endret seg, eiere ønsker å trekke seg ut, eller innholdet i bedriften er solgt til andre.
Vet du hvordan det står til med bedriftens økonomi? Sjekk hvordan du kan bruke nettbank bedrift til å se og planlegge likviditeten.