Å spare til pensjon er å sette av inntekt til deg selv i framtiden. Som forfatter og selvstendig næringsdrivende kan du velge mellom ulike sparealternativer ut fra inntekt og hvor mye du ønsker å spare.
Se hvilket alternativ som kan passe for deg.
Jeg tjener under 880.000 og vil spare mye
Ønsker du å spare mer enn 15.000 kroner i året, kan det være lurt å spare privat gjennom en pensjonssparekonto.
Pensjonssparekonto
Dette sparealternativet har flere fordeler:
Du kan spare så mye og så ofte du vil.
Pengene er ikke bundet, og du kan ta ut hele eller deler av sparebeløpet når du vil.
Du kan selv velge hvordan du vil fordele sparingen mellom aksje- og rentefond, og om du vil være forsiktig eller offensiv når du sparer.
Når du tar ut penger fra pensjonssparekontoen din, må du betale skatt for avkastningen på rentene med 22 prosent og avkastningen på aksjer med 37,84 prosent (2023).
Aksjeandelen på pensjonssparekontoen får likevel et årlig fradrag (skjermingsfradrag), som betyr at deler av avkastningen du tar ut blir skattefritt.
Hvis du tjener mer enn 880.599 kroner (7,1 G), er det lurt å spare gjennom bedriften din. Et godt valg her kan være innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende.
Innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende
Dette sparealternativet har flere fordeler:
Du kan spare opp til 7 prosent av lønnen din mellom 0 og 12 G.
Du får skattefordel for innskudd og kostnader knyttet til sparingen.
Innskuddspensjon har en forsikring som dekker sparingen for deg hvis du blir ufør.
I tillegg kan du kjøpe forsikringer som dekker årlig pensjon ved uførhet, og pensjon til ektefelle, samboer og barn hvis du dør.
Du kan samle pensjon fra tidligere arbeidsgivere på ett sted.
Selv om denne pensjonssparingen passer for lønnsnivået ditt, kan det være lurt å spare litt ekstra i en privat pensjonsavtale. Det kan du gjøre i både individuell pensjonssparing (IPS) og en pensjonssparekonto.
Folketrygden i Norge er et velferdssystem som gir økonomisk støtte og trygghet til innbyggerne, også forfattere. Folketrygden utgjør grunnsteinen i alderspensjonssystemet.
Alderspensjon utbetales normalt fra 67 år, men folk født i 1964 og senere, vil måtte vente lenger ifølge den nye pensjonsreformen. Imidlertid er det muligheter for å ta ut alderspensjon tidligere, for eksempel fra fylte 62 år, men da med lavere utbetalinger. Alderspensjonen tjenes opp med 18,1 % av lønn opp til 7,1 G (1 G = 124.028 kroner).
Se nav.no for hvor mye du kan regne med å få i alderspensjon fra folketrygden.
Snart pensjonist?
Skal du snart gå av med pensjon? Hvor lenge du vil jobbe og når du skal ta ut pensjon, er noe du selv må vurdere ut i fra din livssituasjon.
LO Selvstendig er et samarbeid mellom LO-forbund som organiserer selvstendig næringsdrivende. Målet er å tilby økt trygghet gjennom gode medlemsfordeler og nyttige verktøy.
Hvem kan bli medlem? LO Selvstendig er et tilbud til deg som enten er frivillig eller ufrivillig selvstendig. For deg som driver et lite enkeltmannsforetak eller et AS. For deg som arbeider alene eller har to-tre ansatte.
Ja, det er mulig for selvstendig næringsdrivende å spare til pensjon, men det er ikke lovpålagt. Du kan spare fra 2 til 7 prosent av brutto personinntekt mellom 0 og 12 G. Du kan få skattefradrag for inntil 50 prosent av det du betaler.
Du kan også knytte til uførepensjon, ektefellepensjon eller samboerpensjon og barnepensjon.
Hvis du som selvstendig næringsdrivende har en innskuddspensjonsavtale hos oss, kan du også få tilleggssparing med lavere forvaltningsgebyr i IPS og pensjonssparekonto hos oss.
Hvor mye du kommer til å få i pensjon er påvirket av mange forhold gjennom livet. Valg av arbeidsgiver, antall jobbskifter, lønn, pensjonsalder, antall barn, år i deltid og permisjoner påvirker hvor mye pensjonspenger du har den dagen du går av med pensjon. Snart pensjonist? Se våre råd til deg her.
Når du sparer i pensjonssparekonto plasseres pengene dine i fond. Når du har Alderstilpasset profil er det alderen din som avgjør andelen aksjer og renter i sparingen. Hvis du vil endre spareprofil kan du gjøre det i din mobilbank eller nettbank etter at avtalen er opprettet.
Sparer du i IPS får du 22 prosent av det du sparer tilbake på skatten. Sparer du maksbeløpet på 15.000 kroner vil du få 3.300 kroner tilbake på skatten. Saldoen din er fritatt for formueskatt. Dette betyr at beløpet du til enhver tid har stående ikke er gjenstand for formuebeskatning. Det er først ved uttak av sparingen du blir beskattet – og da med en gunstig beskatning som er alminnelig inntekt.
Du kan spare inntil 15.000 kroner i året med IPS (Pensjonssparing med skattefordel). Minste månedlige sparebeløp er 300 kroner og minste engangsinnskudd er 1.000 kroner. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å spare, samt om det skal skje via månedlig sparebeløp og/eller engangsinnbetalinger.
Innskuddspensjon er den vanligste måten for bedrifter å spare til pensjon for sine ansatte. Om du er ansatt i en bedrift som har innskuddspensjon betyr det at bedriften setter av en prosentsats av lønnen din til pensjon. Her kan du lese mer om innskuddspensjon som pensjonsordning.
Størrelsen på din fremtidige alderspensjon avhenger av hvor mye som spares, hvor lenge det spares, avkastningen og lengden på utbetalingsperioden.
Det er arbeidsgiveren din som bestemmer hvordan første innskudd skal investeres. Når sparingen er i gang kan du selv velge blant de investeringsvalgene og spareprofilene arbeidsgiveren har åpnet for. Dette kan du gjøre under pensjonsområdet i mobilbanken og nettbanken, eller i pensjonsportalen.
Ønsker du flere investeringsmuligheter enn arbeidsgiveren din har åpnet for, kan du velge oss som selvvalgt leverandør for egen pensjonskonto. Da vil du få mulighet til å velge fritt blant våre investeringsalternativer.
Egen pensjonskonto På egen pensjonskonto får du samlet all innskuddspensjon du har opparbeidet deg fra du startet å jobbe. Du får automatisk egen pensjonskonto der din arbeidsgiver har innskuddspensjon. Hvis jobben din ikke har innskuddspensjon hos oss, kan du flytte den hit. Les mer om egen pensjonskonto.
Pensjonssparekonto er fleksibel sparing til pensjon. Pengene er ikke låst frem til en bestemt alder, og du kan når som helst ta ut hele eller deler av saldoen uten at det koster deg noe. Pensjonssparekonto kan kjøpes av deg mellom 18 og 65 år. Pengene utbetales fra du er 67 år og i 10 år, men dette kan du endre hvis du ønsker.
Når du starter sparing i pensjonssparekonto plasseres pengene dine i Alderstilpasset profil. Der justeres aksjeandelen i forhold til hvor lenge det er til du skal starte utbetaling. Hvis du vil endre spareprofil kan du gjøre det etter at avtalen er opprettet. Du kan velge mellom spareprofiler med ulik grad av aksjer.
Pensjonssparekontoen inneholder også en forsikring. Hvis du dør vil 105 % av pengene på kontoen utbetales til dine etterlatte. Du kan selv bestemme hvem du vil at skal få pengene.
Når du sparer hos oss blir du automatisk eKunde. Det betyr at alle avtaledokumentene dine er tilgjengelige i pensjonsoversikten i mobilbanken og nettbanken.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}